Pompoensoep met geroosterde knoflook


Ingrediënten  (voor 4 personen)
2 knoflookbollen, zonder buitenste velletje
5 el. olijfolie 
2 takjes tijm 
1 pompoen 
2 uien, gesnipperde 
1 tl. koriander, gemalen 
1.2 l. boullion, Kip 
3 el. oregano, verse, fijngehakte 
Peper, zwarte, gemalen 
Zeezout 
4 tomaten 
1 paprika, rode, van de zaadjes ontdaan 
1 peper, rode, verse, van de zaadjes ontdaan 
3 el. olijfolie, extra vergine 
1 el. balsamicoazijn

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de knoflookbollen op een stuk aluminiumfolie en giet de helft van de olijfolie erover. Voeg de tijm toe en vouw de folie om de bollen. Leg het pakketje met de pompoen op een bakplaat en bestrijk de pompoen met 1 eetlepel olijfolie. Voeg de tomaten, paprika en rode peper voor de salsa toe.
2. Rooster de groenten 25 minuten en neem de tomaten, paprika en rode peper uit de oven. Verlaag de temperatuur to 190 graden en rooster pompoen en knoflook nog 20-25 minuten tot de knoflook zacht is geworden.
3. Verhit de rest van de olie in een grote, zware koekenpan en fruit de uien met de koriander ca. 10 minuten of tot ze zacht zijn geworden.
4. Verwijder het vel van de paprika en rode peper en pureer ze met de tomaten en 2 eetlepels olijfolie in een Keukenmachine of blender. Roer de azijn erdoor en breng de salsa op smaak. Voeg desgewenst nog wat olie toe.
5. Knijp de teentjes geroosterde knoflook uit de velletjes en voeg ze toe aan de uien. Schep het vrchtvlees van de pompoen uit de schil en doe het in de pan. Voeg de bouillon, een halve theelepel zout en flink wat peper toe. Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten zacht koken.
6. Voeg de helft van de oregano toe en laat de soep iets afkoelen. Pureer de soep, zonodig in porties, in een keukenmachine of blender tot een romige soep. U kunt de soep ook door een fijne zeef drukken.
7. Verwarm de soep weer in een schone pan, maar laat hem niet meer koken. Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout. Schep de soep in voorverwarmde soepkommen. Voeg wat tomatensalsa toe en strooi de rest van de oregano erover. Serveer meteen.

Pompoen stoofschotel


Ingrediënten (voor 4 personen)
Scheutje plantaardige olie 
1 ui in grove stukken
800 gram pompoen, schoongemaakt en in flinke stukken
150 gram aardappels in stukken
2 grote rode paprikas in stukken
0,5 courgette in stukken
4 laurierblaadjes
1 rode peper
4 stevige tomaten, in stukken
zout en peper
4 eetlepels fijngehakte koriander






Bereidingswijze 
Verwarm de olie in een ruime Braadpan. Doe de stukken ui erin, roerbak
ze even en voeg de pompoen en aardappelen toe. Roerbak weer kort en
voeg ook paprika, courgette, laurierblaadjes, de hele peper en de
tomaten toe. Doe een deksel op de pan en laat het gerecht op een laag
vuur 20-30 minuten (of tot de aardappel gaar is) stoven.
Voeg zout en peper naar smaak toe. Verwijder de laurier en het
pepertje. Garneer met koriander.
Lekker met rijst.
Kruidige pilaf met pompoen en bloemkool

Ingrediënten (voor 4 personen)
1/2 flespompoen, geschild en in blokjes gehakt
1/2 bloemkool, in roosjes
200 gram zilvervliesrijst
1 grote rode ui
50 gram amandelschaafsel
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel koriander, gemalen
1 theelepel speculaaskruiden
1 flinke theelepel (suikervrije) bouillonpoeder
1 theelepel kurkuma
400 ml water
20 gram gedroogde abrikozen (in stukjes gehakt, of vervang door rozijnen)



Bereidingswijze
Hak de rode ui fijn. In een ruime pan, verwarm de olijfolie, en bak de rode ui glazig. Roer dan alle specerijen erdoor. Voeg de stukjes pompoen en bloemkool toe, en bak deze een paar minuten mee. Voeg dan de rijst toe, en bak deze een minuutje mee. Voeg vervolgens 400 ml water en de bouillonpoeder toe.
Kook het geheel dan op een laag vuurtje, tot de rijst en de groenten helemaal gaar zijn. Roer de laatste minuut ook de stukjes gedroogde abrikoos erdoor, zodat deze wat vocht kunnen absorberen.
Bak het amandelschaafsel even kort goudbruin in een koekenpan. Serveer de zilvervliesrijst pilav dan met het amandelschaafsel en optioneel wat purperkers.
Gegrilde pompoen uit de oven met rozemarijn en verse knoflook

Ingrediënten (voor 2 personen)
1 pompoen van ongeveer 1 kilo
1 bol knoflook
3 takjes verse verse rozemarijn
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
Peper 
Zout 











Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden
Snij de pompoen in tweeën en schep met een lepel het vruchtvlees eruit
Snij de twee helften in halve maantjes (de schil laat je zitten)
Beleg een bakplaat met bakfolie en leg hier de pompoen op
Voeg de losse tenen knoflook toe aan de pompoen
Trek grof de blaadjes van de steeltjes rozemarijn en verdeel over de pompoen
Schenk de olijfolie en citroensap erover en bestrooi met peper en zout
Hussel alles een beetje door elkaar en plaats in de oven voor 40 minuten
Schep het halverwege even om

Contact gegevens:

  • Bronsweg 41
    8222 RB Lelystad
  • 06-53352268
  • info@weerdpompoenen.nl
© Copyright 2018 - weerdpompoenen.nl